Fysiotherapie, Manuele therapie, Medical taping, Dry Needling, Fysiofitness, Uithoorn, Mijdrecht

Fysiotherapie de Jong/ Samen Beter

Header afbeelding

Contact

Wij zijn telefonisch bereikbaar op 029756666106-25397767 (Uithoorn) of 06-15928525 (Mijdrecht)

Of stuur ons een WhatsApp bericht bericht!

 

Locaties

Wij hebben locaties in Uithoorn en Mijdrecht!

Vindt hier meer informatie.

Samen beter!

Samen Beter! staat voor een optimaal behandelresultaat samen met de fysiotherapeut. De patiënt staat hierbij altijd centraal. Ons enthousiaste en vakkundig team van fysiotherapeuten staat voor je klaar!

Medical Taping (Fysiotape)

De basis van medical taping (ook wel Fysiotape genoemd) dateert uit de jaren zeventig en is ontwikkeld in Japan en Korea. Medical taping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt om de spieren te ondersteunen in hun functie, zonder daarbij de bewegingen te beperken. Binnen onze praktijk passen wij regelmatig dit toe binnen onze fysiotherapeutische behandelingen.

Waar wordt medical taping voor gebruikt?

Medical taping wordt binnen Actifytaal vooral gebruikt bij de (na)behandeling van blessures, het verminderen van ontsteking of vochtophopingen, houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting. Medical taping is geen losstaande behandeling, maar een ondersteuning bij sportblessures en een verkeerde houding. Belangrijk om te weten, wanneer de tape jeukt of niet prettig voelt, haal het er af. Liefst onder warme omstandigheden, waardoor de tape makkelijker verwijdert kan worden.

Hoe werkt medical tape?

Het is een tape waarbij gebruik wordt gemaakt van de rekbaarheid van de tape ten opzichte van de rekbaarheid van de huid. De huid wordt gerekt door de spieren en gewrichten in gerekte positie te brengen. De tape wordt vervolgens zonder rek op de huid neergelegd. De tape zorgt ervoor dat de huid iets wordt opgetild, waardoor er meer ruimte ontstaat in de oppervlakkige huid. Daar waar iedereen tapen kon leren, is medical taping plakken en knippen voor gevorderden. (nog steeds kan iedereen dit leren maar het vraagt een beetje meer weet van het lichaam).

Medical taping bij hooikoorts

Het heeft nog een ander interessant doeleinde: hooikoortsklachten tegengaan. Wetenschappelijk is men er nog niet over uit, en wij ook niet. Maar wat de ideeën zijn: door medical tape aan te brengen, krijgt het bloedcirculatiesysteem meer ruimte om zijn werk te doen. Ook kan je je minder benauwd voelen, omdat de luchtwegen vrijer worden gemaakt. Interessant genoeg om sommige mensen mee geholpen te hebben die er daadwerkelijk een positieve ervaring van hebben. Echter, dit is geen fysiotherapeutische  interventie, en de resultaten zijn niet weerlegbaar. Ben je dus zat van de medicatie, wellicht is dit een idee om uit te proberen.

Hoe lang gaat medical tape mee?

Dit is afhankelijk waarvoor en hoe de medical tape wordt gebruikt. Meestal blijft dit tussen de 4 en 10 dagen zitten. De tape is zo ontworpen dat je alles kunt blijven doen; zelfs zwemmen! Medical tape ademt en voert vocht af, waardoor je geen weke huid krijgt. Uiteraard moet je er wel aan denken dat intensief gebruik de duur verkort. Wanneer je de medical taping wilt verwijderen, adviseren wij om dit met warmte (bijvoorbeeld onder de douche) te doen. Hierdoor wordt de plaklaag iets minder plakkerig en zal er geen huidschade optreden als je deze tape verwijdert.

Afspraak maken voor medical taping?

Een afspraak maken voor alleen tapen kan niet. Wij adviseren jou of dit kan helpen bij je herstel. Heb je na het lezen van dit artikel het gevoel dat medical taping voor jou een belangrijke bijdrage kan leveren bij het herstel? Neem dan zeker contact met ons op!